Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský

Původ

německá odrůda, pravděpodobně kříženec „Heunisch x Tramín. Ryzlink rýnský byl rozšířen na území naší republiky řádem sv. Benedikta v 17. století. Jiné prameny uvádí, že k nám byl dovezen již za vlády Karla IV., tedy ve 14. století, ale v samotném Německu se uvádí teprve v roce 1435. Název odrůdy v Německu připomíná sprchávání. Kolem roku 1935 tvořil Ryzlink rýnský na našem dnešním území přibližně 13 % rozlohy vinic, oproti dnešním 7 %.

Charakteristika vína

barva vína světle žluto-zelená, vůně květinová, typická – po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy, chuť peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem. Odrůda je považována za nejkvalitnější odrůdu severních vinohradnických oblastí. Víno dosahuje vynikající jakosti, pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nižších nočních teplot se slunečnými dny.

Vhodnost k pokrmům

tučnější masité pokrmy, uzené, hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu, předkrmům, sladké výběry jsou vhodné k dezertům.

Zvláštnosti

odrůda je považována za jednu z nejkvalitnějších pro výrobu jakostních vín. Ležením v láhvi dosahuje špičkové zralosti. Nejlepší jakost vína se získává hlavně z pozdních sběrů a výběrů hroznů. Je to odrůda, která má vysokou mezinárodní prestiž, získanou zejména výběry z přezrálých bobulí. Říká se o něm, že je to víno králů a král vín.