Veltlínské červené rané
Veltlínské červené rané
Původ
měla by pocházet z italského údolí Valteline, ale v Itálii se prakticky nepěstuje. V České republice je rozšířena hlavně na Moravě (Dolní Dunajovice) a v bzenecko-strážnické oblasti. V současné době ji reprezentuje pět v r. 1985 vybraných a povolených klonů: PO-1/10, PO-3/15, PO-4/30 a PO-2/24. V Itálii, patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Vína z těchto odrůd se k nám dovážela zřejmě ve středověku z Itálie a byla to pravděpodobně vína se zbytkem cukru. Jako památka po nich zůstalo rčení „sladké jako malvaz“. Pěstuje se dnes již jen ojediněle.
Charakteristika vína
kořenité víno s nižším obsahem kyselin a širší extraktivní chutí, zlatožluté barvy a neutrální vinné vůně.
Vhodnost k pokrmům
maso s omáčkami, ryby, hutné polévky a studené mísy.