Veltlínské zelené

Veltlínské zelené

Původ

její původ je víceméně neznámý, možná pochází z Dolních Rakous, možná ze severní Itálie, z oblasti Valtelina. Z Rakouska odrůda pronikla na jižní Moravu a do malokarpatské vinařské oblasti. Zde poskytuje prvotřídní vína. V současné době je do r. 1985 povoleno pět klonů: VP-6/2, ZN-1/49, Vp-4/10 a VP-3/6. Na Slovensku je registrováno 7 klonů této odrůdy a pěstuje se tam na více než čtvrtině ploch vinohradů. Vzácností je v Německu, kde se pěstuje v oblasti Rheinhessen a to na ploše pouze jednoho hektaru.

Charakteristika vína

svěží, extraktivní víno, žluté barvy, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem. Dobře vyzrálé plody Veltlínského zeleného poskytují moky nenapodobitelných vůní a chutí. Barevnost veltlínu je věcí technologie zpracování, za jeho buket je však zodpovědná půda. Veltlíny ze sprašového podloží voní medem a lipovým květem, veltlíny z kamenitých půd zavoní lehkým oparem cigaretového kouře. V chuti je Veltlínské zelené plné aroma zelených mandlí a příjemně uhlazených kyselin. Je to inteligentní odrůda, mající navíc i dobrý potenciál zrání. Víno je vhodné k dennímu stolování i jako vinný střik.

Vhodnost k pokrmům

hovězí maso, vepřový řízek, filé z mořských ryb, omáčky, studené mísy, slané předkrmy