O víně z Vinařství Sedmera
Odrůdy bílého vína z Vinařství Sedmera
Veltlínské zelené
… svěží, extraktivní víno, žluté barvy, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem …
Veltlínské červené rané
… kořenité víno s nižším obsahem kyselin a širší extraktivní chutí, zlatožluté barvy a neutrální vinné vůně…
Ryzlink rýnský
… víno s typickou květinovou vůní po lipovém květu, může být až muškátová, broskvová nebo jako luční květy …
Ryzlink vlašský
… příjemně květinová nebo jablečná až zelená jablka …
Sauvignon
… aromatické víno s tóny vůně kopřivy, černého rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí až do vůně zralých broskví …
Muškát moravský
… s výraznou muškátovou vůni, někdy s tóny černého rybízu, chuť lehčí, s nižším obsahem kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat muškát, černý rybíz, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny …
Müller-Thurgau
… víno má světlou barvu se zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny (kopřivově-broskvovými) a svěží chuť s nižší aciditou. Ve vůni a chuti můžeme hledat travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev, grapefruit.
Odrůdy červeného vína z Vinařství Sedmera
Svatovavřinecké
… víno je vysoce barevně intenzívní, sytě červené, někdy přechází až do fialova. Ve vůni je ovocité s typickým odrůdovým aroma, připomínajícím sušené švestky, povidla, višně, černé třešně nebo černý rybíz. Chuť je plná, příjemně natrpklá, drsnější, s ovocnými tóny, má výrazně odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny.
André
… kvalitní víno z dobře vyzrálých hroznů jsou tmavě granátová, ovocné vůně peckovitého ovoce, u zralých vín s tóny borůvek, případně povidel. Chuť je plná, harmonická, po vyzrání na sudech a na lahvích hebká, se zralými tříslovinami a s vyšší kyselinkou. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, borůvky, povidla. Vína jsou obecně vhodná k delší archivaci.
Rulandské modré
… vína jsou bledě rubínová až cihlově červená, s oranžovým až nazlátlým okrajem u sklenky, ve vůni jsou ovocné, hořkomandlové a kořenité tóny, chuť je plná, víno má nízký obsah kyselin, velmi jemné třísloviny a hebkost při klouzání po jazyku. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, maliny, jahody, švestky, cassis, banány, černé třešně, brusinky, kdoule, hloh, vřes, pivoňky, jasmín, mátu, fialky, ve vyzrálých kůži, kouř hořícího dřeva, tlející listí, datle, fíky, sušené švestky, povidla, jahodový džem, moruše, hořké madle, hořkou čokoládu, kakao, kávu, hřebíček, ale i zvěřinu a lanýže, jód, mořskou sůl a oříšky, v úpravě barrique se přidává smetanově-vanilkový rozměr.
Zweigeltrebe
… vína jsou temně rubínově červená, vůně jemná, může připomínat Svatovavřinecké, objevíme v ni třešně, višně či švestky, chuť u mladého vína může být hrubší a drsná, po vyzrání velmi jemná, harmonická, s jemnou tříslovinkou a určitou přímočaře pevnou řízností. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, višně, višňový kompot, lesní ovoce.
Speciální vína z Vinařství Sedmera
„Portské“ víno Sedmera
… portské víno se velmi výrazně liší v chuti, vůni, obsahu alkoholu a způsobu zpracování od vín klasických. Jedná se o nasládlé dezertní víno s plnou, bohatou a velmi výraznou chutí. Od klasických vín se liší zejména zpracováním, kdy v průběhu kvašení se do vína dolívá vinná pálenka, čili brandy (77% alkohol), čímž je proces kvašení zastaven. Víno má tedy mnohem vyšší obsah zbytkového cukru podle druhu řádově kolem 100g/l a také vyšší procento alkoholu 19-20%. Obecně se tento typ vína nazývá dolihované nebo fortifikované víno.
Slámové víno Sedmera
… slámové víno patří mezi přívlastková vína, k jehož výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody. Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost.
Svatební víno Sedmera
… je víno se speciální etiketou, která je připravena pro tuto speciální příležitost.
Perlivé víno Sedmera
…
s
ekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje,
které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína a nebo moštu. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích s korkovým a nebo plastovým uzávěrem, jejž je možné tlakem sektu vytlačit z láhve.Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století.