Rulandské modré

Rulandské modré

Původ

v ČR je místo českého názvu na etiketě vína z této odrůdy povoleno také použití synonyma Pinot noir. Její vlastí je francouzské Burgundsko – bývá také někdy neoficiálně nazývána Modrá burgunda. Jde pravděpodobně o křížence odrůd Mlynářka x Tramín, nebo o pupencovou mutaci v rámci skupiny odrůd Pinot. Do Čech dal odrůdu dovést ve 14.století císař Karel IV., kde později tvořila na 90% plochy vinic! Kolem roku 1935 činil podíl Rulandského modrého na 36% z celkové plochy vinic. V roce 1994 to bylo 0,8% plochy všech vinic ČR (tedy včetně moravských tratí), v roce 2004 pak 4%.

Charakteristika vína

víno je plné, jakostní, v mládí ostružinové chuti, v plné zralosti sametové, kořenité s hořkomandlovou příchutí. Kvalitu a odrůdovou chrakteristiku získává zráním v láhvi i sudech, nejvyšší jakosti se dosahuje po delším ležení na láhvi. Barva je světlejší, u starších vín až cihlově červená. Má větší množství kyselin. Toto víno se v celosvětovém měřítku považuje za velmi kvalitní a cenné.

Vhodnost k pokrmům

ryby, jemné úpravy zvěřiny, hovězí maso, kachna, jemné typy ušlechtilých sýrů, vhodné k malému zákusku.