André
Původ
jde o českou odrůdu „Semenáč A 16/76, Andrea“, která vznikla křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích v roce 1961. Jejím šlechtitelem byl Ing. Jaroslav Horák. Byla nazvána podle návrhu pracovníků Šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích na počest Ch. K. Andrého (1763–1831). Byl to sekretář tehdejší Moravskoslezské společnosti pro zvelebování orby, přírodoznalectví a vlastivědy. Zasloužil se mimořádně o ovocnářství, neboť v Brně založil (na světě první !) spolek pro šlechtění ovoce a podnítil tak zájem o získávání nových odrůd křížením.
Charakteristika vína
barva je obvykle tmavá, intenzivní červená. Vůně je odrůdová, svou hloubkou a plností připomíná jižní typy vín. Chuť vína je harmonická, jde o extraktivní víno. Chuť je v mládí výrazně kyselá a hrubá, vyzrálé víno je plné, aromatické s tříslovinou.
Vhodnost k pokrmům
ryby, tmavá masa, uzené maso, tvrdé sýry.