Sauvignon
Sauvignon
Původ
Francouzská odrůda, pravděpodobně kříženec Chenin blanc x Tramín. Její plochy poslední dobou ve světě narůstají. V ČR se vysazuje od počátku 50. let. Jsou dva typy Sauvignonu: žlutý maloplodý (Sauvignon jaune = Sauvignon petit) a zelený velkoplodý (Sauvignon vert). Ten dává vysoké výnosy velkých hroznů s velkými nearomatickými bobulemi.
Charakteristika vína
bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví. V dobrých ročnících je víno plné s typicky broskvově muškátovými aromatickými látkami. Barva vína je světle zeleno-žlutá.Vůně je výrazná broskvová, nebo kopřivová, i po černém rybízu. Chuť je kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína do harmonického souladu.
Vhodnost k pokrmům
výraznější úprava ryb, uzené ryby, drůbež, pečený bažant, krocan. Přívlastková vína jsou vhodná také k dezertům.