Rulandské bílé

Rulandské bílé

Původ

Francouzská odrůda, pupenová mutace v rámci skupiny Pinot. Ve státní odrůdové knize byla zapsána pod názvem Burgundské bílé od roku 1941 do roku 1993, od roku 1993 s názvem Rulandské bílé. Název Burgundské bílé se musel změnit na základě rozhodnutí soudu v Haagu vycházejícího z mezinárodní lisabonské dohody na ochranu označení původu a tehdejšího nesouhlasu vinařské veřejnosti s daleko vhodnějším názvem Pinot, tak jak je odrůda známá v celém vinařském světě. Český název Rulandské pro celou skupinu burgundských odrůd se tak stal světovou raritou.

Charakteristika vína

barva zlatavě zeleno-žlutá, vůně po mandlích u výrazného vína i po chlebovince Víno je kulaté, plné ohnivosti, extraktivní s nasládlou chutí. U mladého vína můžeme zaznamenat vyšší kyselinku.

Vhodnost k pokrmům

mírně upravené hovězí a vepřové maso, pečené kuře, pečený kapr i pstruh, ale i telecí maso. Měkké sýry s bílou plísní, paštiky a hustší polévky, guláš, omáčky, klobásy. Vyzrálé víno k bažantovi, nebo divočině